Keitä rapusi oikein!

Mikäli aiot nauttia rapujuhlilla esimerkiksi kotimaisia täplä- tai jokirapuja, voit keittää ravut seuraavan ohjeen mukaan:

  1. Varaa rapuja noin 12 kappaletta syöjää kohden. Huuhtele ravut huolellisesti ja tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä. Pese ravut kylmän juoksevan veden alla pehmeällä harjalla huolella puhdistaen.
  2. Ota tarpeeksi iso kattila ja siihen vettä niin paljon, että ravut peittyvät keitettäessä hyvin. Jos keität esimerkiksi 50 rapua, laita kattilaan noin 6 litraa vettä. 100 ravun keittoon tarvitset noin 9 litraa vettä.
    Käytä veden suolaamiseen karkeaa merisuolaa. Määrä mitataan vesimäärän, ei rapujen mukaan. Hyvä suolaussuhde on noin 35-40 grammaa merisuolaa vesilitraa kohden.
  3. Keitä vesi kiehuvaksi, lisää suola, sokeria (2-3 palaa vesilitraa kohden) ja puolet kruunutillin varsista.

Keittoaika ja keittotekniikka:

  • Kun vesi on poreilevan kiehuvaa, lisää ravut veteen kilpi edellä. Suurimmat ensin, koska ne vaativat pisimmän keittoajan. Peitä ravut lopuilla tillin varsilla, jotta saksiniekat pysyvät veden alla. Tillinipun voi myös sitoa langalla, jolloin se on helpompi poistaa.
  • Rapuja keitetään noin 10 minuuttia koosta riippuen. Keittoaika lasketaan siitä hetkestä, kun vesi alkaa jälleen kiehua kovaa rapujen lisäämisen jälkeen. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta.

Jäähdytys:

  • Kun ravut on keitetty, ne pitää jäähdyttää. Paras tapa on jäähdyttää kattila rapuineen vesialtaassa, johon tulee jatkuvasti uutta kylmää vettä (tai kylmään kaivoveteen nostetussa astiassa).
  • Ennen jäähdytystä vanhat tillit poistetaan ja rapujen päälle pilkotaan runsaasti uutta tilliä (kruunutillin kukintoa). Kun ravut ovat jäähtyneet, poista tilli ja siirrä ravut keitinliemessään viileään säilytystilaan. Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät viileässä parikin vuorokautta.